Zabaione – Olasz ízutazás egy különleges desszerttel

A szeptemberi horoszkópom szerint A Nap a Mérleg jegyében áll, de kedvezőtlen fényszögben a Szaturnusszal (jelentsen ez bármit is), ezért különösen vágyom a kényeztetésre, amit mi más adhatna meg, mint az olasz konyha egyik csodája, a Zabaione.

Olaszországról általában a tiramisura meg a cannolira asszociálunk, pedig létezik egy kevésbé ismert, de annál nagyszerűbb olasz édesség, a Zabaione, vagyis borhab. A számtalan eredetlegenda közül leginkább az a verzió elképzelhető, hogy a desszertet véletlenül fedezte fel egy Reggio Emilia városa mellett táborozó kapitány, aki elküldte a katonáit, hogy hozzanak valamit ennivaló gyanánt, ám azok csak néhány tyúktojást és bort találtak. Így dobtak össze egy nagyon egyszerű pohár desszertet, amit “Janbujon”-ként emlegettek. Ebből lett később egy kíméletlen nyelvújítás során Zabaione, vagy ahogy délen írják, Zabaglione.

Az állagát tekintve valahol félúton van a krém és a mousse között, nagyon levegős, könnyed, szinte folyékony. Az íze pedig kellemesen boros, szokatlan, de határozottan finom. Talán a forralt fehérborra hasonlít, vagy ha kóstoltad már Egerben a bor roládot, sejted mire gondolok.

A Zabaione azonnali szervírozást és fogyasztást követel meg. Nagyjából 10 perc után összeesik és kiül a sárgája a pohár aljára, úgy meg nagyon nem finom. Ha viszont bejön az íze és szeretnél vele tovább dolgozni, lehet hozzá mascarponét keverni, és máris kész a tiramisu alapod.

A receptért görgess lejjebb!

 

Zabaione

  • 4 tojás sárgája
  • 4 ek cukor
  • 6 ek édes fehérbor
  1. Robotgéppel verd fel a tojások sárgáját és a cukrot, amíg sűrű krémet kapsz, majd folyamatos habverés mellett apránként add hozzá a bort.

  2. Tedd az egész tálat a tűzhelyre, egy másik, vízzel teli edény fölé, és gőz fölött további folyamatos keverés mellett melegítsd kb 5-6 percig.
    Fontos, hogy ne főzd meg a tojást, épphogy csak át kell melegednie.

  3. Pezsgős poharakban kínáld, amoretto sütivel, édes keksszel, vagy nyári bogyós gyümölcsökkel.

olasz zabaione, borhab, keksz

Comments are closed.