Sütőtök falatok kefíres mártogatóssal – comfort food Lettországból

Idén szokatlanul korán elkezdtem karácsonyi lázban égni, de még mielőtt elárasztana mindent a jingle bells, mutatok egy igazi lélekmelengető comfort-foodot, a ködös novemberi estékre, egyenesen Lettországból.

Hol van Lettország?

Pont ott, a Riga, Tallin, Vilniusz háromszög kellős közepén. Nagyjából ennyi maradt meg az emlékezetemben földrajz óráról, de azt nem tudtam volna megmondani, hogy melyik főváros melyik Balti államhoz tartozik. Mígnem történt egyszer, hogy beleszerettem egy lett fiúba, így volt szerencsém közvetlen közelről is tanulmányozni ezt a rendkívül titokzatos, zárkózott nemzetet. Amit biztosan tudok róluk: soha nem fáznak, imádják a természetet, mindenkit úgy hívnak, hogy Janis, és elképesztő esküvőszervezők.

A burgonya 50 árnyalata

A letteknek hatalmas nemzeti öntudata van, az orosz elnyomásnak köszönhetően, de a gasztronómiájukról még ők maguk is azt állítják, hogy a világ legszomorúbb konyhája.
Minden népnek van egy-két híres fogása, amivel méltán büszkélkedik, hiszen a világ minden tájáról érkeznek utazók, hogy kipróbálják azt a bizonyos eredetit. Aztán ott vannak a lettek, olyan nemzeti ételekkel, mint a krumpli, meg a cékla, amik simán csak… ételek. Egyszer egy barátom azt mondta, ha könyvet írna a  lett konyháról, biztosan az lenne a címe, hogy “A burgonya 50 árnyalata.”

sutotok, kezben fogva tanyeron, villa

Kaprot a gyomornak!

Lehet, hogy Lettország nem tartozik a Világ hét kulináris csodája közé, de tud meglepetéseket okozni. Ott kóstoltam például életem legjobb füstölt halait, amit mindig kis családi füstölőből vettünk. Nagyon jó sajtokat és tejtermékeket lehet találni, a rozskenyér alap, és van rozskenyér ízű minden is. Fagyi is! Borban nem kimagaslóak, de ciderben és sörben annál inkább.
Ha főznek, mindig szezonális, friss alapanyagokat használnak, nagyon kevés fűszert, és sok tejterméket, zsírt, valamint zöldséget. A családi asztalnál biztosan találunk tejfölt, ami sokkal édesebb és krémesebb a miénknél, főtt krumplit kaporral, nyers heringet túróval és kaporral, valamint hideg céklalevest… kaporral. Ezt a “kaport mindenbe” dolgot a mai napig nem értem, de állítólag jó a gyomornak.

Elvonulós

Összességében azt gondolom, Lettország egy meglehetősen alulértékelt régió. Gyönyörű a tengerpart, nyáron nagyon sokáig világos van, más északi országokhoz képest jóval pénztárcabarátabb, és mivel nem egy népszerű úti cél, nem kell tömegektől tartani. Riga egy igazi kulturális placc, a vidéki kisvárosokban, falvakban pedig elképesztő nyugalom és csönd van. Szóval, ha elvonulnál a Világ elől, érdemes Lettországot választani, ott tuti, hogy senki nem fog keresni, mert az emberek többsége nem is tudja hol van.

Mielőtt jönne a recept, mutatok néhány fotót, és egy kis lett zenét a Brainstormtól (ők a helyi WellHello) hátha valakinek megjön a kedve hozzá. 🙂

Sütőtök falatok kefíres mártogatóssal

  • 1 egész kanadai sütőtök
  • oilíva olaj
  • vaj
  • 1 doboz kefír
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só, bors
  1. A sütőtököt szeleteld kis kockákra, alaposan sózd meg, majd süsd ki egy grill serpenyőben, olíva olaj és vaj keverékén. Sütés közben forgasd a kockákat, hogy minden oldaluk átsüljön.

  2. Készítsd el a fokhagymás kefíres mártogatóst, és már tálalhatod is. A képről lemaradt ugyan, de pirítóssal ajánlott fogyasztani. Igazi téli este íze van. 🙂

sütőtö kockára vágva, kefír, villa

Comments are closed.