Spagettiomlett – ahogy a rómaiak csinálják

Bár ezt a receptet még az ünnepek előtt dolgoztam ki, tökéletes ünnepek utánra is. Megoldás azokra a hétköznapokra, amikor nincs kedved főzni és maradékmentésnek sem utolsó.

Nemrég a kezembe került Eleonora Galasso, A mai Róma konyhája című könyve és egész biztosan állítom, hogy ha szakácskönyv lennék, így néznék ki. Ha város lennék, Róma lennék. Kaotikus és fárasztó. Ha dal, akkor általában valamilyen 70-es évekbeli vérciki olasz táncdalénekes életének legfőbb műve, de mostanában inkább csak Alanis Morissette – Ironic.

eger fresko

David Loftus fantasztikus hangulatú városfotóiból öszeállított montázsok, mint fejezetnyitók arra inspiráltak, hogy csomagoljak és elhúzzak Rómába összedobjak valami hasonlót egri háttérrel. Kicsit magyar, kicsit téli, de az enyém.
A recept Eleonora Galasso eredeti receptjén alapul, néhány változtatással. Ő így ír róla a bevezetőben:

“Qui n’se butta gniente”. Így mondják a rómaiak, hogy: “Itt semmi nem megy pocsékba.” A régi időkben az ebédidőt egy hatalmas tál spaghetti al sugo jelezte, amit az asztal közepére  raktak, és az asztalnál ülők mohón megették, A maradék más formában születhet újjá: frittataként. […] A frittata di spaghetti tipikusan köztes harapnivaló, piknikezéshez, kenyérszeletek közé téve szendvics készíthető belőle.”

Spagettiomlett


4 tojás
5 dkg Pecorino Romano, vagy Parmezán sajt reszelve
0,5 dl tej
só, bors
10 dkg reszelt sajt
30 dkg spagetti
10 dkg Pancetta, vagy bacon kockára vágva
olívaolaj
1 kis marék zsályalevél

 

A tojásokat verjük fel egy nagy tálban. Adjuk hozzá a pecorinot, a tejet, a reszelt sajt felét, majd sózzuk és borsozzuk.

Egy teflonserpenyőben süssük ropogósra a pancetta kockákat, majd tegyük félre és a zsírjában pirítsunk ropogósra 8-10 db egész zsályalevelet.

Egy nagy tál sós vízben főzzük al dente keménységűre a spagettit. Miután leszűrtük, tegyük vissza az edénybe és adjuk hozzá a tojást, a pancettát, valamint a maradék zsályalevelet apróra vágva. Alaposan keverjük össze, hogy a tésztát mindenhol érje tojás.

Az egészet öntsük egy olívaolajjal kikent öntöttvas edénybe. Bármi megfelel, aminek nem műanyag a fogója és be lehet tenni e sütőbe.

Az omlett tetejét szórjuk meg a maradék reszelt sajttal és tegyük a sütőbe. 180 fokon kb 10-15 perc alatt megsül. A tetejét opcionálisan rá lehet egy kicsit grillezni.
Ropogós zsályalevelekkel a tetején tálaljuk.

spagetti omlett
eger kapu
eger téli napsütés
eger utca
eger neplemente télen

Comments are closed.