Sóska Pesto házilag

Ki tudna ellenállni egy nagy tál, üdítően zöld pestos tésztának? Az olasz konyha egyik legfinomabb és legegyszerűbb étele. Csak egy gond van vele. Ha házi pestot szeretnénk készíteni, szükségünk lesz egy bazsalikomos ültetvényre. Egy cserép konyhakerti bazsalikom ágacska nem lesz elég, mert rá fogunk kattanni.

Hogyan hekkeljük meg a pestot?

Az eredeti pesto genovese hozzávalói nem olcsók, de szerencsére jól helyettesíthetőek helyi alapanyagokkal. A bazsalikomot lecserélhetjük egy sokkal pénztárcabarátabb zöldre, pl. spenótra, vagy sóskára. Ha már itt tartunk, cseréljük le a fenyőmagot is egy olcsóbb és elérhetőbb olajos magra, mondjuk dióra. Szükségünk lesz még fokhagymára, jó minőségű olívaolajra és valamilyen félzsíros kemény sajtra. Ez lehet parmezán, Grana Padano, vagy Pecorino Romano. Dobjunk mindent egy konyhai aprítóba és pillanatok alatt kész a házi pesto. A Russell Hobbs konyhai aprítóval, 2-es fokozaton szó szerint 2 perc volt.

Meddig áll el?

Befőttes üvegben, egy réteg olívaolajjal a tetején, 2 hétig is eláll a hűtőben, de bevallom őszintén, még nem teszteltem. Néhány nap alatt elfogyasztunk akár 2 üveggel is, csak simán pirítósra kenve. A legjobb az egészben az, hogy pontosan tudom, mi került bele.

Sóska pesto

  • 30 dkg sóska
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 10 dkg dió
  • 1 dl olívaolaj
  • 5 ek reszelt parmezán
  1. A sóska levelek vastag szárát vágjuk le, alaposan mossuk meg őket, majd tegyünk minden hozzávalót egy konyhai aprítóba és pépesítsük össze.

 

Comments are closed.