Rómát látni és beleszeretni

Róma habzsolni valóan gyönyörű. Kaotikus és fárasztó, érzéki és intenzív, hatalmas és varázslatos. Olyan, mint azok a végzetesen sármos pasik, akikhez egy pillanat műve vonzódni, aztán egy élet is kevés őket elfelejteni.
Beleszerettem mindenbe és mindenkibe, aki római. A stílusosan öregedő férfiakba, a díva-szerű úton útfélen-dohányzó nőkbe, a szökőkutakba, a több ezer éves templomokba, a édes-ropogós sütikbe, az omladozó falakba és az olykor ijesztő kőszobrokba is.

Olaszországot azóta imádom, hogy gimiben cserediák voltam egy fura családnál a Como-i tó partján, aztán a hajóval sok helyre eljutottam a csizma mentén, egyszer még Rómába is, de csak arra volt időm, hogy elrohanjak a Trevi-kúthoz, és bedobjak egy érmét a mielőbbi visszatérés reményében. Ha jobban belegondolok, nagyon szerencsés vagyok, amiért csak 4 évet kellett várni rá. Úgy akartam Rómával újra találkozni, hogy lelkileg rendben vagyok, mert egyike azoknak a zarándokhelyeknek, amiknek valamiért fontos szerepe van az életemben.

Az Ízek Imák Szerelmek nagy hatással volt rám anno, fejben már tervezgettem a nagy utazást, amikor kijött a film, és beindult az őrület. Biztos vagyok benne, hogy nem csak nekem adott hatalmas löketet, hanem nők milliói indultak el az önmegvalósítás útján. Jó lett volna egy évre elhúzni Rómába, aztán Indiába, és a végén Balin találkozni Javer Bardemmel, hogy aztán boldogan éljünk míg a halál el nem választ, de nem így történt, és azt hiszem, nem is ebben rejlik a sztori mondanivalója. Mindegy, hogy Olaszországban, Indonéziában, egy luxushajón, vagy Bátonyterenyén keresed a válaszokat, a lényeg, hogy merd hátrahagyni azt, ami eddig biztonságot nyújtott, és légy nyitott az új dolgokra. Nem kell nagyban gondolkodni, kezd kicsivel. Ha minden nap ugyanazt a szendvicset veszed a sulibüfében, holnap kóstolj meg egy másikat! Ha minden nap ugyanazon az útvonalon mész munkába, holnap kelj fel korábban, és menj egy másikon! Ha mindenképp utazni akarsz, akkor meg indulj el! Ha folyton másokra várasz, soha sehova nem fogsz eljutni. Szerintem ez az Eat Pray Love üzenete, és nem lehet elégszer elmondani!

Jó volt erre emlékezni a Piazza Navonan, azon a padon ülve, ahol Julia Roberts is elfogyasztotta a kis poharas fagyiját. Azt hittem, tele lesz a tér útkereső wannabe Juliákkal, de csak egy spanyol csajt kellett távozásra kérnem, hogy elkészíthessem az egész út legfontosabb fotóját. Ezt Lili barátnőm is tökre értékelte, aki kénytelen volt 60 különböző szögből 120 képet lőni, just to make sure, hogy lesz közte legalább egy jó.

 • Hogy néhány random lényegi információt is megosszak Rómáról:
 • A Sixtus-kápolnában nem lehet fotózni, de egy kis rafináltsággal megoldható.
 • Olyan étterembe nem szabad bemenni, ahol le vannak fotózva a kaják, és indiaiak próbálnak meggyőzni, hogy a chef olasz.
 • A pisztáciás tiramisut muszáj megkóstolni.
 • A Spanyol lépcsőn tilos enni. Minden lépcsőn tilos enni.
 • A közlekedés. Hahaha! :)) Én semmilyen rendszert nem láttam benne, just go with the flow!
 • A Szent Péter-bazilikába ingyen be lehet menni, és hatalmas.
 • Az Igazság szájánál csak 1 db képet szabad csinálni, és nagyon hosszú a sor.
 • Állítólag a Termini környéke veszélyes, de szerintem nem rosszabb a Blahánál.
 • A legjobb cappucinot 1 euróért ittuk egy olyan helyen, ami nincs rajta a térképen, és a barista nem beszél angolul, ezért jól megtanultam, hogy “Due cappucini per favore!”
 • Türelem és humor! A két legfontosabb dolog, ahhoz, hogy megéld, és élvezd Rómát. Olaszország mindig emlékeztet rá, hogy kell élni az életet…

trevi kút

róma utca, auto

ádám teremtése freskó, szixtusi kápolna
vatikán, kórus, szent péter tér
lány ül lépcson rómában

róma utca
roma utca
roma piac, szobor

edesseg roma, kirakat

Comments are closed.