Orgona szirup

A virágok ehetők! Ezzel gondolom nem mondtam újdonságot, mindenki kóstolta már valamilyen formában az olyan klasszikusokat, mint a bodza, körömvirág vagy a levendula. Az is biztosan megvan, amikor suliból hazafelé lecsíptünk egy-egy fürt akácot az út-menti fákról.
A rózsával is sok mindent lehet kezdeni a díszítésen kívül, és ott van a klasszikus mediterrán rántott tökvirág. De mi a  helyzet az orgonával?
Eddig csak anyák napi csokorként gondoltam rá, aztán kíváncsiságból szirupot főztem belőle, és megállapítottam, hogy egy mutatós üvegben így is remek ajándék.
Az íze olyan édes-illatos, kicsit a vaníliára emlékeztet. Lehet pl limonádét, fehér teát, vagy frozen yogurtot ízesíteni vele, de ha csak egy valamit szeretnél orgonásan megkóstolni, legyen az a gin and tonic, mert komolyan Isteni!

Orgona szirup

  • 1 bögre víz
  • 1 bögre cukor
  • 2 bögre orgona virág
  • 1/2 citrom leve
  1. Elsőként “megpucoltam” az orgonát, vagyis leszedtem a kis lila virágokat a zöld szár részről. Fontos, hogy zöld ne kerüljön bele, mert keserű lesz tőle, és a színének sem tesz jót. Ez elég időigényes folyamat, érdemes közben betenni valamilyen sorozatot. Egy közepes csokorból 2 bögre virágot kaptam, így ehhez mértem a cukrot, és a vizet. A lényeg, hogy az arány 2-1-1 legyen.

  2. Egy közepes edényben felforraltam a vizet, majd hozzáadtam a cukrot, és addig főztem, míg az fel nem olvadt.

  3. Mehetett bele a 2 bögre kis virág is, amit aztán alacsony lángon 5 percig főztem, majd levettem a tűzről, és belefacsartam fél citrom levét.

  4. Az így kapott szirupot hagytam állni kb 5 órán keresztül. Minél tovább áll, annál intenzívebb lesz az íze, tapasztalataim szerint legalább 3 óra mindenképp kell neki.

  5. Végül hidegen leszűrtem, és üvegbe töltöttem.

 

Save

Comments are closed.