Oktoberfest a kertben – Bajor perec


Mész idén Oktoberfestre?
Sajnos én sem. Ez azonban nem zárja ki annak lehetőségét, hogy finom sörrel, és jó kajával ünnepeljem az októbert. Lesz még néhány napsütéses napunk, úgyhogy ne pakold el a kerti grillt, inkább hívd át a haverokat, és rendezzétek egy saját Oktoberfestet! Biztosan akad egy piros kockás abrosz is a háznál, meg pár söröskorsó a hangulat kedvéért. Sörkorcsolyának, kolbász mellé, vagy csak úgy a gyerekek kezébe pedig itt ez pofon egyszerű bajor perec recept. Kívül ropogós és sós, belül puha, és reggelire is szuper.
A titka a szódabikarbónás fürdő, ami kémiai reakciók hatására ilyen szép mélybarna, ropogós színt csinál a perecnek. Eredetileg lúgba mártják a pékek, de a szódabikarbóna is teljesen jó alternatíva.
Nade ennyit a kémiáról, inkább irány a konyha!

 

Bajor Perec

A perechez

 • 580 g Liszt
 • 2 tk só
 • 60 g vaj
 • 350 ml kézmeleg víz
 • 7 g (1 tasak) szárított élesztő
 • 1 tk cukor

A fürdőhöz

 • 2 l víz
 • 1 csomag szódabikarbóna
 1. Első lépésként mérd ki a lisztet, majd add hozzá a sót, és a vajat.
 2. Keverd el a szárított élesztőt a vízben, és hagyd állni pár percig. Én szeretem kicsit kézzel elmorzsolni, hogy ne legyen csomós. Mehet bele a cukor is, azt is keverd el.
 3. Apránként adagold a vizet a liszthez, és folyamatosan dolgozd össze.
 4. Amikor már nagyjából összeállt, kiöntheted egy lisztezett gyúródeszkára, és mehet a dagasztás.
 5. Kb 5-8 percig kell dagasztani, folyamatos lisztezés mellett. Puha, ragacsos tésztát fogsz kapni. Ilyennek kelle lennie, szóval vigyázz, hogy ne lisztezd túl.

 6. Formálj kis cipót a tésztából, kend meg olajjal, és tedd egy olajjal kikent tiszta tálba. Az olajozás azért kell, hogy ha megkelt, ne ragadjon bele a tálba.
 7. Takard le folpackkal a tálat, és tedd meleg helyre kelni. (Nálam most épp nem volt ilyen, így bebugyoláltam egy pokrócba, mint tyúkanyó a tojásokat.) Kb 1-1.5 óra alatt a duplájára kel.
 8. Vágd ketté a tésztát, és mindkét felét oszd 6 részre, amikből formálj pereceket.
 9. Most jön a fürdetés: Keverj el 1 csomag szódabikarbónát 2 l vízben, és melegítsd addig, míg épphogy elkezd forrni.
 10. Ezután egyenként 20-30 másodpercig fürdesd meg a pereceket.

 11. Fürdés után tedd őket egy alufóliával letakart tepsire, helyenként vagdosd be, kend meg tojással, és sózd extra nagy szemű sóval.

 12. 230 fokra előmelegített sütőben, 10-15 percig kell sütni, míg el nem érik az aranybarna színt. Félidőnél fordítsd meg a tepsit, hogy minden perec szép barnára süljön.

Comments are closed.