Liszt, víz, türelem és elképesztő csapatmunka

Idén márciusban keresett meg minket Berta Andrea, hogy írni szeretne egy könyvet a kovászolásról. Egy olyan alapmű gondolata született meg a fejében, ami kézenfogva vezeti a kezdő kovászolót az első bizonytalan lépésektől egészen a Wellington sertésszűzig. Akkor még fogalmunk sem volt, hogy fogjuk megcsinálni, de 6 féle kovásszal, 77 recepttel, 150 fotóval és számtalan órányi dagasztással később megszületett a Liszt, víz, türelem.

kovász könyv kovászos receptekkel

Így készült

A fotózások előtt többször egyeztettünk Andival, Icával – a társ szerzővel és Bendegúzzal a fotóssal. Mivel a könyvben szereplő ételek a hagyományos népi receptekre épülnek, szerettük volna ezt megjeleníteni a képeken is. Nagyon izgalmas kellékeket használtunk: békebeli szakajtókat, kelesztőkosarakat, ütött-kopott fa deszkákat és csodálatos kézi szőtteseket. Andiank minden fotózás után elmondtam, hogy ne vásároljon több dolgot, de nem tudott leállni, csak hozta a szebbnél szebb kiegészítőket, én meg a bőség zavarával küzdöttem. :))

A fotózásokat a mezőcsáti Örökségeink házában, a tájházban, valamint a Mezőcsáti Református Egyházközség szabadidős helyiségeiben tartottuk. Áprilisban megfagytunk a parasztház vastag falai között, nyáron megsültünk a kemence mellett, ősszel pedig lazán ránksötétedett. A pizzát 4-szer fotóztuk újra, a Wellingtont… nem tudom, nem számoltam, de napokig azt ettük otthon. Volt két kecske, Jose Armando és Carlos Daniel, néhány égési sérülés és vágás, töménytelen mennyiségű kávé, meg kiborulás, nevetés, jóllakás.
Andi és Ica hajnalokig dagasztottak, Benji keze alatt égett a Lightroom én meg szórtam, szeleteltem, festettem, pakoltam, hajtogattam, maszatoltam és mindenbe belekóstoltam. A kedvencem a mézédes tigriskenyér és a házi májassal töltött párna, meg az a kép, amihez Andi bemászott a tyúkólba, és szerzett tyúktollat, mert kijelentettem, hogy anélkül nem lesz könyv.

 

Elképesztő csapatmunka volt ennek a könyvnek a létrejötte és óriási respect a szerzők családjának, akik ha kellett kávét főztek, mosogattak, vagy boltba rohangáltak és mindenben segítették a munkánkat. Andi és Ica pedig fantasztikus szerzőpáros. Lenyűgöző az a tudás és szenvedély, amit belsütöttek minden egyes receptbe. Öröm volt velük dolgozni, és ezúton is köszönöm a bizalmat és a lehetőséget.

A könyvet a www.kovaszfakiado.hu weboldalon tudjátok megrendelni. A webshopban hamarosan más termékek is elérhetőek lesznek, a Kovászfa Facebook oldalán, pedig könyvebmutatókról, meg minden másról is értesülhettek.

Behind the scenes fotók

 

Comments are closed.