Kreatív tea ízesítések és Russell Hobbs Legacy vízforraló teszt

Beköszöntött az évnek az az időszaka, amikor jobbnál jobb forró ital recepteket vadászunk Pinteresten,  hogy változatossá tegyük a téli estéket. Ebben a posztban öt különböző tea ízesítést és receptet mutatok nektek, amit más kultúrák teázási szokásai inspiráltak, és túlmutatnak a standard mézes-citromos ízvilágon. A képek elkészítésében a  Russell Hobbs Legacy piros vízforralója volt a segítségemre.

A kiöntős action fotó egyik titka

Az ember lányának alapvetően nincsenek különösebb elvárásai egy vízforralóval kapcsolatban, azon túl, hogy lelkiismeretesen forralja fel a vizet. Aztán amikor kiderül, hogy a készülék lassú, hangos és ontja magából vízkődarabkákat, átgondolja az életét. Vagy legalábbis a vásárlói döntését.
Egy hónapja tesztelem ezt a piros Russell Hobbs Legacy vízforralót, és ami a legjobban tetszik benne, az a kis szűrő, ami a kiöntőnyílás előtt található és megakadályozza, hogy vízkő darabkákat öntesek a teámba. Sajnos elég gyakran túltöltöm, aztán benne felejtem a vizet, még a belső bögrés mértékegység ellenére is, ami bizony beindítja a vízkövesedést. Az ilyen lusta embereknek igazán nagy life saver az a szűrő.
Mindezekkel együtt a vízforraló valóban halk, nagyon gyors, és a speciálisan kilalkított kiöntőnek köszönhetően gyönyörű ívben lehet vele vizet önteni. Fotózásnál, ez is fontos szempont!

Jöjjenek a teák
Orosz tea lekvárral

Az oroszok nem csak a vodkát, de a teát is nemzeti italuknak tartják. Hagyománzosan a 17. sz. óta készítik szamovárban, ami egy speciálisan erre a célra kialakított vízforraló készülék.  Általában nagyon erős fekete teát isznak, amit bogyós, vagy cseresznye lekvárral ízesítenek. Én szálas fekete teával és áfonya lekvárral próbáltam ki, és minden várakozásomat felülmúlóan isteni volt!

 

Török tea aszalt gyümölccsel

A törökök valójában szintén brutál erős fekete teát isznak, téglányi kockacukorral ízesítve. Az aszalt gyümölcsök viszont török édességek gyakori összetevői, és tea édesítésre is kiválóan alkalmasak. Közepes erősségű feket teát készítettem, amit aszalt sárgabarackkal és fekete cseresznyével dobtam fel.

Indiai chai tea

A chai az egyik legnagyobb téli kedvencem. Krémes, fűszeres és koffein van benne. Nem hiszem, hogy létezik ennél jobb dolog a hideg délutánokon. Íme a jól bevált receptem Linda Gaylard Nagy tea könyve alapján.

Indiai chai tea

 • 5 szem szegfűszeg
 • 1 db csillagánizs
 • 1 db fahéjrúd
 • 4 db kardamom
 • 5 cm friss gyömbér hámozva, szeletelve
 • 1 ek fekete tea
 • 500 ml víz
 • 300 ml mandulatej
 • 3-4 ek barna cukor
 1. A fűszereket a gyömbér kivételével tegyük egy mozsárba és törjük össze, míg az illatuk meg nem csapja az orrunkat.
 2. Ezután tegyük őket a gyömbérrel és a teával együtt egy edénybe, és 1-2 percig melegítsük, hogy előcsalogassuk az aromákat.

 3. Öntsünk vizet az edénybe, és forraljuk fel folyamatos keverés mellett.

 4. Adjuk hozzá a tejet és a cukrot, majd főzzük addig, míg újra forrni kezd. Ekkor vegyük le a tűzről és átszűrve töltsük bögrékbe.

 

Angol tea

Az én angol tea verzióm bivalyerős szálas fekete teából készül, amihez 1 kanál barna cukrot és éppen annyi forró mandulatejet adok, hogy a színe ilyen világos legyen. Ez kb 1-2 evőkanál lehet, a lényeg a színe, mindig azt kell figyelni.

angol tea

 

Gyömbér tea

Ha már hello november, akkor hello influenza szezon is! A gyömbérnek egy csomó jótékony hatása van, de én ezt is inkább az íze miatt iszom, illetve, amikor hajón dolgoztam, azt mondták a nagy öreg matrózok, hogy kiváló tengeri betegségre. Ezt mondjuk tanúsíthatom.
1 bögre teához 5 szelet gyömbért, 1/4 citromot és 1 ek mézet használtam.

 

 

Comments are closed.