Love story New Orleansból és Jambalaya recept

“Do you know what it means to miss New Orleans
Since that’s where you left your heart
And there’s something more, I miss the one I care for
More than I miss New Orleans”

 

Ha a történetet, amit most elmesélek, dalban lehetne elmondani, akkor ez lenne az: Louis Armstrong – Do you know what it means to miss New Orleans.

Valamiért olyan szerencsésen alakult a hajós életem, hogy a home port, ahonnan az utak indultak, általában New Orleans volt. Számtalan vasárnap délelőttöt töltöttem el a Bourbon Streeten, kávé helyett Bloody Maryt kortyolgatva, mert ott az a szokás.
Mindig nagyon párás volt a levegő, az utcáknak eső, olajban sült csirke és alkohol illata volt. Az emberek hangosak voltak és folyton táncoltak, vagy ettek. Azt hiszem három dolgot vettek igazán komolyan: a jazzt, a focit és az evést. Minden másra csak mosolyogtak és azt mondták: “let the good times roll!” Vagyis ne foglalkozz vele. Inkább hagyd a jó dolgokat megtörténni.

Ide kapcsolódik az egyik kedvenc sztorim a hajóról. A kezdetek kezdetén történt, nagyjából a harmadik utam lehetett. Még nem voltam felkészülve csodákra, pedig az afrikai barátnőm mondta, hogy lesznek, csak járjak nyitott szívvel.
Vasárnap este volt, az első portré fotózáshoz készültünk az új utasokkal. Az étterem előtt dolgoztam egy másik lánnyal, épp a sosem működő lámpákkal babráltunk, miközben a vendégek vacsorához készülődtek. A nagy forgatagból odasétált hozzánk egy pici, idős, törékeny néni, sárga kosztümben és kecsesen helyet foglalt a komódon. Szeretett volna egy portrét még vacsora előtt, hogy tökéletesen mutasson a rúzsa. Mindent előkészítettem a fotóhoz, majd egy pillanatra hátat fordítottam, hogy a kollégámtól kérdezzek valamit, és mikor visszafordultam, a néni arcát a tenyerébe temetve sírt, de úgy rendesen, mélyről.
Ott állt egy hasonló korú, fekete bőrű bácsi is, aki szintén sírt, aztán csak sírva ölelték egymást, hosszú percekig. Én akkor még nem tudtam, hogy nekem szabad-e sírni, vagy nem, meg úgy egyáltalán most valami nagyon jó történt-e, vagy épp az ellenkezője, így csak szótlanul álltam, teljesen megszeppenve. Aztán mikor elmesélték a történetüket, persze megkönnyeztem.
A nénit Margharetnek hívták, 17 évesen beleszeretett egy szegény, fekete fiúba, akit az apja puskával kergetett el a háztól. Az utolsó emléke róla, hogy az ablakból látja, amint a fiú még egyszer hátranéz, aztán eltűnik a sarkon. A bácsi volt az a fiú. 50 évvel később ott találkoztak, a hajón, a mi kameránk előtt. A néni a templomi közösséggel érkezett, a bácsi is özvegy volt már, ő a gyerekeivel és azok családjával jött. Néhányszor még láttam őket az út során, de nem tudom, végül összejöttek-e. A képzeletetekre bízom… 🙂

Hogy mindez hogy kapcsolódik a Jambalaya recepthez? A Dining Guide cikkéből kiderül, hogy New Orleans konyháját két alapvető irányzat határozza meg, az egyszerű cajun, és a gazdagabb városi rétegek konyhája, a kreol. A kettő találkozásánál pedig megtörténik a varázslat.

 

jambalaya, bourbon street

Jambalaya

 • 1 ek oliva olaj
 • 1 nagyobb fej vöröshagyma
 • 1 db zöld kaliforniai paprika
 • 10 dkg zeller (3-4 kisebb szár)
 • 3 gerezd fokhagyma
 • 1 db babérlevél
 • 1 ek cajon fűszerkeverék
 • 20 dkg füstölt kolbász
 • 20 dkg rizs
 • 5 dl forró víz
 • 1 db marhahúsleves-kocka
 • 2 ek paradicsompüré
 • só, bors
 • 250 g garnéla rák
 • 1 citrom
 1. Minden a hagyma, a zeller, és a kaliforniai paprika szentháromságával kezdődik. Vágd apróra a zöldségeket és pirítsd meg őket egy evőkanál olivaolajon.

 2. Add hozzá a fokhagymát, majd a fűszereket, és folyamatosan kavargatva pirítsd 1-2 percig.

 3. Ezután mehet hozzá a karikára vágott füstölt kolbász. Ha az is szépen megpirult, jöhet a rizs. Fontos, hogy ne mosd meg, szárazon add hozzá és forgasd össze a zöldségekkel, mielőtt felöntöd forró vízzel.

 4. Fedővel letakarva főzd, míg megpuhul a rizs. Közben nem árt néha ránézni, ha leragad, adj még hozzá vizet.

 5. Amikor már majdnem megpuhult a rizs, adj hozzá két evőkanál paradicsompürét, sózd, borsozd, majd fektesd a garnélákat a rizs tetejére és lefedve hagyd még 5 percig párolódni őket.

 6. Egy szelet citrommal, tetején friss petrezselyemmel, vagy korianderrel a legjobb!

jambalaya

köszi hogy itt voltál

 

 

Comments are closed.