Húsvéti fonott kalács – Smuczer Hanna receptje alapján

A húsvéti hagymányok és én olyan messze állunk egymástól, mint Makó Jeruzsálemtől. Erre a receptre sem a húsvét miatt esett a választásom, egyszerűen csak megkívántam a kalácsot. Kísérletezni viszont nem volt időm, úgyhogy Hanna blogjához fordultam.

A kelt tészta szeret téged

Senki nem ír olyan áhítattal a kelt tésztáról, mint Smucher Hanna. Neki elhiszed, hogy a kenyér él és szeret téged. Fogja a kezed horror film közben, álmos reggeleken kávét főz neked, majd a kezdeti nehézségek után megannyi boldog perccel ajándékoz meg. És ez így is van. A kétszer elrontott élesztő után ránéztem a sütőből kivett hatalmas, aranybarna, tökéletes fonott kalácsomra és végem volt.

Hanna receptjeinél legalább annyira fontos a történet, mint maga a recept. Szeretem, hogy nem a kezdőkhöz szól, feltételez némi önállóságot és kreativitást az olvasóról. Megadja mire kell figyelned, de a nagy egésznek a te fejedben kell öszeállnia. Így lesz az a kalács a te kalácsod, hogy időt töltesz vele, megismered és megérted a folyamatait.

Hanna fonott kalácsa

Az eredeti perfekt foszlós fonott kalács receptjét ezen a linken találjátok én pedig a következőkkel egészítettem ki:

A kelt tészta  sikere az élesztő felfutásától függ, ami néha nem sikerül. Ilyenkor anyu trükkjét alkalmazom, miszerint teszek a pohár tetejére egy lap konyhai törlőkendőt, és atom biztosan fel fog futni.

A fonáshoz hiába néztem át számtalan infografikát és youtube videót, bonyolult, mint a fene. Jó lenne, ha valaki nem szemből, hanem hátulról, a szereplő szemszögéből videózná le a folyamatot, mint egy koreográfust, aki tánclépéseket oktat. Addig is ide linkelem az egyetelen videót, ami használható a négyes fonáshoz. Ahogy a néni is mondja, a következő lépéseket kell ismételni: 4-es át a 2-esen, 1-es át a 3-ason, 2-3 twist. 4-es át a 2-esen, 1-es át a 3-ason, 2-3 twist.

 

Comments are closed.