A finn koncepció az otthoni egyedül ivásra és egy Forralt bor recept

A múltkori hyggés poszt kapcsán kutatva találtam valami sokkal királyabbat a neten! A finneknek létezik egy külön szava arra az életérzésre, amikor egyáltalán nem áll szándékodban elhagyni a lakást, ezért inkább otthon, egyedül, pizsamában  iszogatsz. Ismerős?

A hygge a múlté! Hagyd a fenébe az illatgyertyákat, úgyis csak addig van illatuk, míg meg nem gyújtod őket.
Az új koncepciónak “Kalsarikannit” a neve, hogy pontosan mit jelent, azt talán csak a finnek tudják. A Google “underweardrunk”-nak fordítja, amit én azért nem tartok korrektnek, mert mégis ki hord otthon melltartót?!
Igazából már Bridget Jones óta tudjuk, hogy ez egy létező szabadidős tevékenység, csak eddig nem szerettük kimondani. Viszont így, hogy Kalsarikannit, elég menő hangzása van, és nagyszerűen lehet vele szépíteni például azokat az estéket, amikor egyébként sem akartál semmit csinálni, ezért felhívtad valamelyik külföldön élő barátodat skype-on, és együtt rúgtatok be.
A finn külügyminisztérium még ilyen helyes kis emojikat is kreált a Kalsarikannithoz, és még 55 finn szóhoz, ami olyan érzelmet, vagy állapotot fejez ki, amit csak nehezen lehet más nyelvekre lefordítani.

Ennek szellemében megmutatom a főiskolai évek alatt kifejlesztett forralt bor receptemet (ez az egyetlen receptem azokból az időkből), amivel finom, fűszeres bort fogsz kapni anélkül, hogy kifőznéd belőle az alkoholt.

Forralt bor

 • 10 dkg cukor
 • 0.5 bögre víz
 • 1 narancs
 • 0.5 citrom
 • 8 db szegfűszeg
 • 1 rúd fahéj
 • 1 csillagánizs
 • 1 palack vörösbor
 1. Mérd ki a cukrot egy közepes méretű edénybe, és öntsd fel annnyi vízzel, hogy éppen ellepje.

 2. Add hozzá a fűszereket, a narancsot és a citromot pedig vágd karikára, aztán mehet az is az edénybe.

 3. Miután a cukor teljesen elolvadt, főzd még kb 5 percig, hogy egy fűszeres szirupot kapj.

 4. Öntsd hozzá a bort, és forrald fel, de amint elkezd forrni, azonnal vedd le a tűzről.

 5. Átszűrve adagold bögrékbe, díszítsd narancs szeletekkel, vagy fahéjrúddal.

 

Comments are closed.