Áfonya cukorka – Last minute ehető karácsonyi ajándék

Egy csomószor jártam már Lettországban, mégis ez a csoda valahogy egészen idén nyárig elkerülte a figyelmemet. Annyira helyesek és finomak ezek a cukorkák, viszont kizárt, hogy nálunk be lehessen szerezni, így nekiálltam házilag elkészíteni.

Elvetemült egy ötlet volt… Macerás, ragacsos, baromi lassan készül, és túl gyorsan elfogy. Ajándékba viszont cuki és fotózni is nagyon hálás feladat, leszámítva, hogy két nappal később is volt olyan négyzetcentiméter a konyhakövön, amibe spontán bele lehetett ragadni.

A recept eredetileg egy lett valakinek a lett valakijétől származik, oroszból fordították lettre, aztán angolra, végül én magyarítottam. Lehet, hogy bizonyos infók lost in translation, bár szerintem elég jó lett a végeredmény.

Áfonya cukorka

  • 30 dkg friss vörösáfonya
  • 2 tojásfehérje
  • 20 dkg porcukor
  • 2 ek citromlé
  1. Elsőként alaposan mosd meg az áfonyaszemeket, és szárítsd meg őket törlőkendővel.

  2. A porcukor felét keverd össze 2 tojásfehérjével és 2 ek citromlével, majd öntsd hozzá az áfonyaszemeket, és forgasd össze az egészet.

  3. A maradék porcukrot átszitálva tedd egy másik tálba, és most jön a móka!
    Az áfonyaszemeket a glazúrból kivéve, forgasd meg a porcukorban, aztán tedd őket egy nagy, lapos felületre száradni. Egyszerre csak nagyon kicsi adagot, kb 4-5 szemet csinálj, különben menthetetlenül össze fognak ragadni!

  4. Néhány óra alatt a cukormáz ropogósra szárad, és csomagolhatod őket kis dobozokba.

 

Comments are closed.