Shir berenj – Az iráni romantikus tejberizs

Amikor hajón dolgoztam, imádtam a tematikus vacsoraesteket. Az volt a program lényege, hogy a fedélzeten lévő, 40 különböző nemzetiségű ember ne csak együtt dolgozzon, hanem megismerje egymás kultúráját a konyháján keresztül, és ezáltal elfogadóbbá válljon a másikkal szemben. Mi más kötne össze egy csapat fiatalt a világ minden tájáról, mint a nagy zabálások, és a közös ivászat?

Amellett, hogy rengeteg új ízzel találkoztam, azt bírtam a legjobban ezeken a vacsorákon, amikor egy-egy ételt mindenki a saját, utánozhatatlan nemzeti kincsének gondolt, és szenvedélyes vitába szállt az asztal túloldalán ülővel.
Így tudtam meg, hogy a  tepertő brazilul is létezik torresmo néven, egy afrikai lány pedig meghívott katemba-ra, ami a világ legfinomabb dél-afrikai koktélja. Szerinte. Vörösbor volt, kólával, 50-50% arányban.

Tejberizs a világ körül

Aztán ott volt a tejberizs, ami egy tematikus indiai vacsora alkalmával került elő, mint fűszeres rizspuding. Kiderült, hogy kisebb változtatásokkal, mindenki ismeri, és mindenki a gyerekkorához, vagy valamilyen családi eseményhez kötötte. Ami Indiában Kheer, az Mexikóban Arroz con leche, citromhéjjal ízesítve. A Fülöp szigeteken Champorado néven fut, és kakaóporral készül, Törökországban pedig ez a Sütlaç. Megsütik a tetejét, és hidegen fogyasztják.

A romantikus változat

Az én kedvencem a iráni Shir berenj, ami szintén egyszerű tejben főzött rizs. A különleges ízét a rózsavíz adja, amivel óvatosan kell bánni, ugyanis  a finom illata miatt nagyon könnyű túltolni, de akkor az egész parfüm ízű lesz, és nincs az a fűszer, amivel helyre lehet hozni. A mi európai ízlésünknek kicsit szokatlan, nagyon aromás desszert, de én pontosan ezért szeretem annyira a perzsa konyhát, és ezt nem tudom elégszer elmondani.
A Shir berenj-t hidegen, és melegen is lehet enni, továbbá vegán, laktózmentes, és nem utolsó sorban hihetetlenül finom.

A fűszereket az egzotikusfuszerek.huról rendeltem, mint mindig.

Shir berenj – Az iráni romantikus tejberizs
Cuisine: Irán
Author: Évi | Salt Wine Friends
Serves: 3 pohár
Ingredients
 • 7 dl mandulatej
 • 10 dkg rizs
 • 1 ek méz
 • 1/2 tk rózsavíz
 • 6 egész kardamom
 • 1 vaniliarúd
 • 1 rúd fahéj
 • sózatlan pisztácia, és szárított rózsaszirom a díszítéshez
Instructions
 1. Oszd két részre a mandulatejet, az egyik edénybe 1 dl, a másikba 6 dl kerüljön.
 2. Melegítsd fel a 6 dl tejet, az 1 dl-eshez pedig add hozzá a rizst, és kavargatva melegítsd, míg elkezd sűrűsödni.
 3. Ekkor folyamatos keverés mellett öntsd hozzá a 6 dl felmelegített tejet.
 4. Kapard ki a vanília belsejét, a kardamom hüvelyeket pedig roppantsd össze egy kés lapjával. A fahéjjal, és a rózsavízzel együtt add a rizshez.
 5. Főzd addig, míg a rizs megpuhul, mikor film képődik a tetején, kavard meg. Ha már nagyon sűrű, de a rizs még nem elég puha, adj hozzá vizet.
 6. Miután megfőtt, halászd ki a kardamomot, meg a fahéjat, szórd meg pisztáciával, szárított rózsasziromml, és már fogyaszthatod is.

tejberizs rózsaszirommal, és pisztáciával

rizspuding rózsaszirom, pisztácia

tejberizs rózsaszirommal, pisztáciával

Még több SWF

Vélemény, hozzászólás?